http://www.gazeta.rv.ua/?n=10415 Марка вшанують, а про Сурхаєва забули?
N 539 від 16.08.2007
Дружина загиблого колишнього спідвеїста Віктора Сурхаєва (на фото) вважає неетичним проводити гонку-меморіал імені гонщика Ігоря Марка, який, можливо, причетний до загибелі її чоловіка.
Досьє
Ігор Марко (1965-2006)
Народився 1965 року в м. Червоноград на Львівщині. Його досягнення в спідвеї пов’язані з рівненським “Сигналом”. Він тричі ставав чемпіоном Радянського Союзу в командному заліку (1985-87 рр.). У 1986 р. завоював титул чемпіона Радянського Союзу в особистому заліку серед юніорів, став володарем Кубка соціалістичних країн та чемпіоном Європи серед юніорів (на той момент ЧЄ мав статус світового). Неодноразовий фіналіст континентальних фіналів чемпіонату світу. У командній першості Росії виступав за команди Владивостока, Тольятті, Салавата, Даугавпілса, Рівного.
Віктор Сурхаєв (1956-2006)
Вихованець ферганської школи спідвею, у рівненську команду “Сигнал” він прийшов у 1981 р. Триразовий чемпіон СРСР в командному заліку (1985-1987 рр.). Триразовий фіналіст особистого чемпіонату СРСР (1980-1982 рр.), переможець півфіналу особистого чемпіонату СРСР у 1982 р . Неодноразовий фіналіст особистого чемпіонату СРСР з мотогонок на довгому треку з 1979 по 1989 рр. Фіналіст особистого чемпіонату СРСР серед юніорів (1979 р.).
У червні минулого року в автокатастрофі загинув титулований спідвеїст радянських часів, ветеран рівненської команди “Сигнал” Віктор Сурхаєв. Тоді за кермом авто був ще один гонщик — Ігор Марко, який отримав численні травми. Після трагедії гонщики та рівненські функціонери спідвею пообіцяли дружині Сурхаєва вшанувати його пам’ять гонкою-меморіалом, яка так і не відбулася. У листопаді через нез’ясовані досі обставини отримав тяжкі травми голови вже Ігор Марко. Але гонку-меморіал все-таки влаштують, щоправда, для останнього.
Під час товариської зустрічі рівненського “Урагана” з даугавпілським “Локомотивом” коментатор гонки повідомив, що у вересні відбудеться гонка-вшанування пам’яті Ігоря Марка. Саме ця новина змусила Ніну Сурхаєву звернутися до редакції.
— Того дня (9 червня — авт.) Ігор заїхав за моїм чоловіком і потягнув його на зустріч зі спонсорами, — згадує пані Ніна. — Віктор на той час професійним спортом уже не займався, але залюбки допомагав спідвеїстам, не відмовив й знову... Швиденько привів себе у порядок, бо якраз ремонтував машину, та сів у авто Ігоря. А за кілька десятків секунд їхня машина зіштовхнулися з іншою. Це сталося на моїх очах.
Дружина гонщика розповіла, що місяць тому міська прокуратура передала справу по ДТП до суду.
— Мене спочатку не хотіли визнати потерпілою, я значилась у справі як свідок, — продовжує вона. — Не допускали до жодних документів. А у січні справу взагалі хотіли закрити, але я домоглася перегляду. Була шокована тим, що у висновках судмедекспертизи вказали, нібито Віктор помер власною смертю від захворювання.
Зі слів Ніни Сурхаєвої, їй вдалося добитись повторної медичної експертизи, вже у Волинській області, яка й встановила, що спортсмен загинув від травм, отриманих внаслідок ДТП. Також жінка розповіла, що через кілька місяців після трагедії організатори змагань мали намір вшанувати пам’ять її чоловіка гонкою-меморіалом.
— Тоді до мене підходили і представники рівненського осередку мотоспорту, і гонщики, і організатори змагань та цікавилися, як я ставлюся до такої ініціативи. У вересні минулого року гонку запланували, але в її організаторів не виявилося коштів. Тоді мені сказали, що вона відбудеться у наступному році, і... забули про нас. Віктор був трикратним чемпіоном Радянського Союзу, п’ятикратним чемпіоном України зі спідвею. Він стільки зробив для розвитку цього спорту у Рівному! А тепер про нього забули, натомість вшановуватимуть людину, яка, можливо, причетна до його смерті. Поки суд не довів протилежного, проводити цю гонку неетично і просто не по-людськи.
Пані Ніна зауважила, що Віктор був першим радянським спортсменом, який самотужки уклав закордонний контракт — у 1990 році з німецьким клубом “Вольфслаке”. Потім він отримав важку політравму під час індивідуальних заїздів, встигнувши перед цим заробити стільки пунктів, що його найближчий суперник мусив протягом трьох гонок “доганяти”. Відновлення після лікування було досить болючим і тривалим, але це не завадило гонщику у 1993-му стати... чемпіоном уже Федеративної Республіки Німеччина в складі команди “Ольхінг”. Завершив спідвейну кар’єру він в 1994 році.
Коментарі
Віталій Маслов, старший слідчий прокуратури міста Рівного:
— За висновками прокуратури, Ігор Марко дійсно порушив правила безпеки дорожнього руху, внаслідок чого сталася автокатастрофа, в якій загинув Сурхаєв. Були свідки події, проводилися неодноразові перевірки. У першому висновку судмедекспертизи дійсно було вказано, що гонщик загинув внаслідок хвороби. При повторній експертизі, яку проводили у Луцьку на прохання вдови Сурхаєва, фахівці дали інший висновок. Вони вказали, що чоловік загинув внаслідок отриманих травм, які характерні для ДТП.
Григорій Хлиновський, старший інструктор Рівненського обласного мотоциклетного спортивно-технічного клубу:
— Рішення про гонку-меморіал прийняла Федерація мотоциклетного спорту України. Обговорювали це питання і в її обласному осередку. Ми вважаємо, що Марко заслуговує на вшанування: він був чемпіоном Європи, зробив неоціненний внесок у відродження спідвею в Рівному. Організація кожної гонки вимагає 25-27 тисяч гривень, тому доводиться вибирати. Частина коштів, які будуть зібрані в результаті змагань, передадуть сім’ї Ігоря Марка.
Сергій Кричильський, голова Рівненського обласного осередку Федерації мотоциклетного спорту України:
— Ігор Марко був чемпіоном Європи серед юніорів. Його досягнення й досі не може повторити жоден спортсмен на території колишнього Союзу. Крім того, юніорський чемпіонат Європи 1986 року, де він став переможцем, мав статус світового. Вшанувати пам’ять Марка гонкою-меморіалом було спільною ініціативою ветеранів мотоспорту, спідвеїстів та звичайних вболівальників. Представники обласного осередку звернулися до ФМСУ, яка підтримала цей задум. Гонка запланована на осінь і називатиметься ”Меморіал пам’яті чемпіона Європи Ігоря Марка”. Ці змагання матимуть міжнародний статус та відбудуться під егідою ФМУ. Що стосується Сурхаєва та інших спідвеїстів, які пішли з життя, то про них ніхто не забув. Ми шукаємо шляхи, як вшанувати пам’ять про них та їхні досягнення.
Ірина Марко, вдова Ігоря Марка:
— Я й не знала, що на честь Сурхаєва теж була запланована гонка. Що стосується меморіалу пам’яті мого чоловіка, то він мав би відбутися після того, як мине рік після його смерті... Я навіть не знаю, чи справді доречно проводити гонку саме зараз.
Марина ПОПОВА
Ваше мнение